kultur

Min enkla definition är att kultur är alla tillskott till den pågående kulturen. Allt sedan människan för första gången använde ett verktyg eller en metod för födan eller nöjet började man addera till kultur. Därför är begreppet kultur äldigt brett för min smak. Satt och lyssnade på två personer på stan och de definierade också egreppet kultur. De diskuterade ämnet mycket smalare än vad jag uppöever det.

"Du är ju helt kulturell inkompetent" fick den ena som komentar. Nu har inte jag lyssnat på hela samtalet. Men för att yttra en sådan komentar måste man antingen känna den andra personen VÄLDIGT bra eller så är man helt ute och cyklar. Kultur är samhälle och för att vara helt samhälls inkompetent så bör man antingen liga i koma eller leka kurragömma hela livet.

Inception - Must see movie

Inception
Starring: Leonardo Dicaprio, Ellen Page, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe
Director: Christopher Nolan
Release Date: 23th July 2010

Jag tror att Christopher Nolan har gjort det igen. Det är verkligen skillnad på film och film. Bara av att ha sett trailern så blir jag ruskit sugen av att se Inception. Effekterna ska troligtvis ses på bio premiär i Sverige 23 Juli se den!

ATT HANDLA KLÄDER ÅT SIN PARTNER

Han har inte handlat kläder själv på 10 år.
Det är onödiga pengar och ett fruntimmersnöje.
Nej, han sitter hellre hemma och tittar på arbetslöshets-TV hela dagen.
Det jobbiga blir när han tvingas lämna huset.
Då viker sig alla dubbla av skratt.
Kom igen alla män inse det bättre för er själva, ut å handla

Gillar man Acne är det London som gäller

den 18 Juli iår öppnade Acne sin största butik någonsin på denna Jord. Den är belägen mitt i centrala London och är som jämförelse i Sverige ett smärre varuhus. Den är otroligt häftig med öppna ljusa ytor och sina snärta inredningslösningar. Det är kul att se ett märke etablera sig så mkt på marknaden och speciellt i London. Besök den om du vill se bågot spektakulärt.


OBS: Bilden ej från Londonbutiken

Rätt dricks i världen



Svårt att hålla koll på vad som gäller i dricksväg jorden runt? King ger dig tipsen till ett antal utvalda resmål.

ITALIEN

Dricksen tas ofta ut på notan i form av Coperto. Är man riktigt nöjd kan man såklart lägga till ytterligare lite.

SPANIEN OCH PORTUGAL

Inga tydliga traditioner när det gäller dricks men de flesta servitörer är tacksamma för en extra slant som tack för god service.

FRANKRIKE

Är man nöjd kan man lämna lite extra på bordet. Det anses dock direkt ohövligt och genant att ge en servitör eller servitris dricks direkt i handen.

USA

Här ger man gärna 15 eller till och med 20 procent i dricks. Och det är många som förväntar sig dricks, såväl servitören på restaurangen och taxichauffören som den som tar upp dina väskor till hotellrummet.

EGYPTEN

I många muslimska länder är det svårt att veta ifall man ska ge dricks eller inte. Baksheesh, som det heter, begärs gärna från olika håll, vare sig man fått hjälp med att hitta vägen eller någon annan liten tjänst. Man behöver dock inte ge dricks varje gång det begärs – och taxichaufförer ger man inte dricks. I stället kommer man oftast överens om ett fast pris i förväg.

TURKIET

Vanan att ge dricks inte särskilt etablerad. Där kan ett leende räcka långt eller kanske en liten gåva ifall det är befogat.

ASIEN

På många håll ställer man sig helt främmande till dricks, och det kan i vissa fall vara direkt olämpligt. Här får man känna sig fram från land till land eftersom västerländska seder har påverkat de ursprungliga traditionerna.

OBS: Det kan vara lockande att göra sig av med sina småpengar i form av dricks, men det anses i de flesta länder som mycket oartigt. Att lämna för lite dricks är också värre än att inte lämna någon alls.

Källa: King

Sommar

Solen lyser, korsdrag i lägenheten, nytvättade kläder och en god lunch samt en kall återställare. Nervositeten har funnits här hela dagen, för vad det vet jag inte. Den här dagen har gått flera ggr i mitt liv. Kanske inte just den här men liknande dagar har gått förbi mig. Klumpen i magen både växer och sjunger för varje minut som går. Nu har det varit semester för min del i två veckor vilket har varit väldigt skönt. Har varit i Sverige hela tiden och det har varit alldeles underbart med väder vänner familj och nya bekanta.
Det har varit en relativt turbulent sommar med känslor och tankar som har blottats samt vissa man fått gräva ner i graven för att aldrig mer gräva upp. Jobbet börjar igen på Tisdag och jag är lagom taggad igen. Det ska bli kul att kränga lite kläder till Sveriges män. Ska också bli kul att syster min flyttar hem igen från England. Efter fem års tid är hon nu klar med sin utbildning och jag önskar henne all lycka som en människa någonsin kan tänka sig nu när hon ger sig in på arbetsmarknaden.
Älskade sommar nu kommer vi. Det var 4 år sen jag var nere på mitt landställe på västkusten. Det var som en nostalgiresa i tiden. Ny båt och wakeboard gjorde inte resan ner dit sämre. Snarare tvärtom. Vi hade sjukt åskväder med cirkus 200 blixtar en kväll samt att solen lös vinden blåste och propellern på båtens motor snurrade av glatta livet. Näe jag ångrar de sommrarna jag inte varit där nu det var verkligen befriande att komma ner igen.

Nu å andra sidan tar vi ett steg mot en ny modekollektion som närmar sig med stormsteg. Det ska bli kul å se vad leverantörerna erbjuder i år. Jag vill se bra med mönster och färger i den annars bittra hösten och vintern. Men nu gäller det att njuta lite av solen först. Ikväll blir det en lugn film kväll med "Remember me". Recension kommer sen när jag sett filmen.

Filmtips

Inkheart
En ung flicka upptäcker hennes pappa har en fantastisk talang för att få tecken ur sina böcker och måste försöka stoppa ett befriat skurk från att förstöra dem alla, med hjälp av sin far, sin moster och en sagobok hjälte.




Såg den häromdagen och är bra filmunderhållning!

Sommardänga

hemma igen efter en tid i Båstad med härliga vänner. Sommarens del av denna semester har börjat alldeles utmärkt. Jag har även tänkt på sommarens låtdängor. Denna sommar har hittils bjudit på bra låtar och jag tänkte i och med det bjuda på kanske en till som kommer bli en sommardänga. Upp till bevis.

Semester

har semester därför dålig uppdatering, gör så sjukt mkt på annat håll. Hänga kvar så kommer det uppdateringar snart!